Wyjątkowa kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Wśród licznych alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom kuchnia włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe posiłki włoskie
Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do makaronu. restauracja włoska Bianca w Krakowie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się przejeść.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, piada i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film