Autentyczna włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w kraju najpopularniejszy rodzaj restauracji. Cenimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, pożywne oraz nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pizza czymakarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską kosztują rzadsze dania – canelloni, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy restauracja stosuje włoskie składniki, czy w menu można znaleźć również nie tak popularne włoskie dania, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata różnorodność i dania z wielu zakątków Włoch. Prawdziwie włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski nastrój.
Włoska kuchnia nie jest trudna, co nie zmienia tego, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Aromatyczne wina z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zapominać wina. Kolacja w charakterze włoskim z całą pewnością powinien obejmować też trunek. Odrobina alkoholu to dla Włocha cos zupełnie naturalnego. La Grande Mamma na Rynku Głównym Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie toskańskie chianti, lombardyjskie franciacorta i pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę chce być rozpoznawana jako klasycznie włoska, powinna mieć szeroki zestaw win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać fenomen kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto poszukać restauracji, która potrafi przygotować nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film